Karóra vízállósági jelölése

 

Az órák vízállósága különböző lehet a típusuktól és a gyártótól függően. Általában az órák vízállósága 30, 50, 100, 200 vagy akár 300 méterig terjedhet.

Az órák vízállóságát azonban mindig az adott típus használati útmutatójában található információk alapján kell ellenőrizni és figyelembe venni. Az órák vízállósága általában az IPX szabvány szerint van meghatározva, amely a vízbe merülés mélységét és az óra ellenállását jelzi. Az IPX8 például azt jelenti, hogy az óra vízbe merülhet és 1,5 méter mélységig bírja a víznyomást.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az órák vízállósága nem jelenti azt, hogy az órát bármilyen körülmények között lehet vízbe meríteni. Az órák vízállóságát mindig az adott típus használati útmutatójában található információk alapján kell ellenőrizni és figyelembe venni.

 

Water resistant Nem vízálló a szó szoros értelmében, ha lehet az ilyen jelölésű órát ne nagyon vigyük vízbe.

30 méter – 3 bar – 3ATM Klasszikusan a fröccsenő víz elleni védettséget jelöli, úszásra és vízi sportokhoz nagyon nem ajánlott.

50 méter – 5 bar 5ATM Erre már lehet azt mondani, hogy vízálló, de azért jellemzően nem az úszásra tervezett órákon találjuk ezt a jelölést, inkább a hétköznapi viseletre szánt óráknál, biztonságosabbá téve azokat.

100 méter – 10 bar – 10ATM A belépő szint a strandoláshoz. Ez már egy közepes védelmet nyújt a vízben, a valódi terheléseknek még nem garantált, hogy ellenáll. Ebben a kategóriában gyakori, hogy nem menetzáras a korona, csak tömítéssel van ellátva.

200 méter – 20 bar – 20ATM Ezzel a jelöléssel már nyugodt lehetsz egy nyári napon, a dinamikus terhelésnek is jól ellenáll (gondolj bele, mekkora különbség van egy kényelmes mellúszás tempói és a motorcsónakról vízbe lógatott kéz terhelése között).